top of page

A primer de Batxillerat, en l’assignatura de Cultura Audiovisual, se’ns va presentar el repte de produir el nostre primer curtmetratge. Aquesta va ser la llavor d’un interès comú que va anar creixent cap al món del cinema. Les quatre vam gaudir molt d’aquella experiència i, per aquest motiu, vam voler enfocar el nostre treball de recerca en aquest àmbit.

La primera opció que hem plantejat ha estat fer un curtmetratge de la nostra pròpia mà començant des de zero. Tot i així, ho hem descartat quan una de les integrants del grup ha proposat partir d’un guió ja fet, dit d’altra manera, fer una adaptació d’un text literari a curtmetratge. En altres paraules, hem volgut escenificar un text literari i descriure el procés en la part teòrica. La pregunta és: en quin text ens podem basar? Hem sortit de dubte molt ràpidament quan hem descobert que les quatre sentim una predilecció especial cap a  Te deix, amor, la mar com a penyora de Carme Riera. L’obra, per a nosaltres, sense deixar de mencionar la impecable redacció de Riera, ens captiva per la seva capacitat de trencar els esquemes de l’època: dóna visibilitat a una relació homosexual i, en conseqüència, a un amor no convencional, però, no per això, menys amor.

La intenció base és molt ambiciosa, ja que el nostre objectiu principal és arribar a conèixer de la nostra pròpia mà tots els rolls i aspectes cinematogràfics d’un film al llarg del curtmetratge (tant experimentar davant com darrere la càmera) com serien el de director, productor, guionista, l’equip tècinc, els músics, càmeres, entre d’altres. Per fer la part pràctica, creiem molt necessari fer unes pinzellades a priori sobre cada apartat que volem tractar, i explicar també el procés creatiu a mesura que anem avançant. A més, farem una pàgina web que tindrà la funció de suport           i on, a part d’explicar breument el nostre procés en cada un dels apartats que es faran, també hi haurà el curtmetratge, el seu corresponent making off, l’entrevista que farem a Marta Grimalt i per últim, el nostre treball.

A mesura que hem anat progressant, ens hem plantejat nous objectius que complementen el primer, entre els quals hi ha una voluntat de fer reflexionar sobre les convencions socials i permetre que es deixin enrere molts prejudicis, convencions i tòpics sobre la homosexualitat. Per aquest motiu, en el nostre curtmetratge hem volgut posar de manifest una relació sàfica allunyada dels estereotips i la hipersexualització d’aquesta; volíem representar la història d’amor de Riera d’una forma autèntica i real.  En altres paraules, el nostre treball està fet amb l’ànim de palesar que les històries d’amor verdaderes no sempre responen als ideals, fruits del sistema, que podem observar en una àmplia majoria de comèdies romàntiques.

Una de les dificultats que hem hagut de superar ha estat el poc temps del que disposàvem per a finalitzar la part pràctica i teòrica del treball de recerca. Un altre dels problemes que se’ns va presentar al principi va ser desxifrar quines serien les localitzacions, ja que anar a Mallorca no ens era possible per factors temporals i econòmics. També cal mencionar que, en un principi, estàvem preocupades per la mancança de material professional a partir del qual treballar. Tot i així, les nostres pors es van dissipar després de parlar amb Marta Grimalt, directora i cineasta de videoart i cinema experimental, a qui li volem agrair que ens dediqués el seu temps. Ara, amb més perspectiva, considerem que al nostre treball se li suma el grau de dificultat de la correlació entre la part pràctica i teòrica, essent la segona dependent de la primera i viceversa.

FES CLICK AL SEGÜENT LINK PER VEURE EL TREBALL!

bottom of page